Over de leerstoel, waarom doe ik wat ik doe

Na jaren als ICT-data specialist in het hoger onderwijs te hebben gewerkt heb ik vanaf eind 2022 besloten om meer tijd te besteden aan dit restauratie werk. Een hobby die ik al enige jaren uitoefen. Daar hoort nu ook een website bij om je een inkijkje te bieden in mijn werk en motivatie. Zie hier De Leerstoel, letterlijk een stoel in leer. Maar ook een kwinkslag naar mijn onderwijs tijd. "Een leerstoel is in het academisch spraakgebruik een hoogleraarspost, bekleed door een hoogleraar. De hoogleraar bekleedt een leerstoel met een bepaalde leeropdracht, het onderwerp of vak waarin hij of zij geacht wordt onderwijs te geven en onderzoek te doen". Wikipedia

Voor het werken met leer heb ik inmiddels de machines die nodig zijn om aardig uit de voeten te kunnen. Een goede industrie naaimachine ( 3 voudig transport), een schalmmachine en een knopen machine met een speciale matrijs voor het maken van leren knopen. Uiteraard ook een nietmachine op luchtdruk en andere tools. Restauratie vaardigheden heb ik me in de jaren al doende eigen gemaakt. Daar hoort ook bv TIG-lassen bij, erg handig, 

Mijn naai atelier

Schalmmachine

Leren knopen maken

Leer is niet vergevingsgezind. Bij het naaien prik je gaatjes in het leer en corrigeren is eigenlijk geen optie. Dat maakt het werken met leer spannend en uitdagend. Iets wat mij, met mijn perfectionistisch inslag, juist aanspreekt. Daarnaast vind ik leer ook gewoon een mooi product. Het geeft stoelen net dat extra. Maar bij veel leer is helaas het productie proces niet bepaald duurzaam. Daarom gebruik ik leer van bestaande banken, simpel weg omdat dit leer al bestaat. Wel ga ik voor kwaliteitsleer. Vol aniline leer (volnerfleer) of semi aniline. Het is de opperhuid en door en door geverfd. Vol aniline heeft open poriën en geen beschermende (verf) laag bovenop. Krijgt met de jaren een mooi patina. Semi aniline leer is wel enigszins beschermd. Dit leer is gevoeliger voor vlekken. Het is dik leer, voelt zacht aan, met een natuurlijke uitstraling.  Leer met karakter dus!

Naast mijn streven voor meer hergebruik is ook de prijs een reden om 'banken leer' te gebruiken. Op deze manier is de leren bekleding goedkoper dan bij gebruik van nieuwe huiden, wat je terug ziet in het prijskaartje. Wel een lastige klus om goed leer te vinden op deze manier.  Het is passen en meten met de leerstukken, het vraagt extra tijd om de banken te ontmantelen, het leer te behandelen etc. 

Ter indicatie, een originele chromen buisframe stoel jaren  30-50 ( bv. Breunlin (Anton Lorenz) of Tubax) volledig gerestaureerd en in leer bekleed ligt rond de €500-650.  Een hele bank gaat er zo in, plus een flink aantal dagen aan werk.